Haber - Nzxt Kraken X53 Rgb Hazır Sıvı Soğutucu İncelemesi | GsmGezgini
Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Haber Nzxt Kraken X53 Rgb Hazır Sıvı Soğutucu İncelemesi

TeknoCan

TeknoCan Bilişim
Emekli
Katılım
20 Eki 2015
Mesajlar
2,051
Tepkime puanı
293
Puanları
83
Konum
bursa

NZXT’nin uygun fiyatlı ve RGB aydınlatmalı Kraken X53 hazır sıvı soğutucusu inceliyoruz.​

Daha önceki videolarımızda NZXT’nin ve modellerini de incelemiştik. Z serisi soğutucuların pompa ünitesi üzerinde ekran, X serisinde ise Infinity Mirror bulunuyor. 53, 63 ve 73 sayıları da soğutucunun radyatör büyüklüğünü belirtmek için kullanılıyor. 53 modelinde 240 mm, 63 modelinde 280 mm, 73 modelinde ise 360 mm radyatör bulunuyor.

Hem Z, hem de X serileri Asetek’in 7. nesil pompasını kullanıyorlar. Kendi gürültü toleransınıza göre pompanın çalışma devrine ince ayar çekebiliyorsunuz. Ayrıca bu modelin bir de daha hesaplı olan RGB aydınlatmasız sürümü de satışta bulunuyor. Aşağıdaki bağlantılardan her iki modelin de fiyatını görüp karşılaştırabilirsiniz.






Kraken X53 RGB​

Bu yazımızda inceleyeceğimiz X53 RGB modeli 240 mm radyatörle geliyor, yani üzerine 2 adet 120 mm fan takılabiliyor. Daha önce incelediğimiz X73’ten farkı adının sonundaki RGB ibaresi, yani fanların çerçeveli aydınlatmaya sahip olmaları. Bu çerçeve içinde rengini tek tek ayarlayabileceğiniz 8 tane adreslenebilir RGB LED var.

Bu fanların aydınlatma kablolarını seri bağlantı yapabilirsiniz. Her fanda giriş ve çıkış yuvaları var ve buralara takılması gereken kısa kablolar kutudan çıkıyor. Bu sayede kablo karmaşasını azaltmış oluyorsunuz.

Tek almak istediğinizde Aer 2 RGB ismiyle bulabileceğiniz bu fanlar 500 – 1500 RPM arasında devir hızlarına sahipler ve 4 pinli PWM bağlantıları var. Maksimum 33 desibelde 53 CFM hava akışı sunabiliyorlar.


Aydınlatma ve NZXT Cam Uygulaması​

Aydınlatma kontrolünü de NZXT’nin CAM uygulaması altından yapıyorsunuz. Burada birçok aydınlatma şablonu bulunuyor. Ayrıca müziğe göre değişme gibi yaratıcı modlar da bulunuyor.

Fanlar haricinde pompa ünitesi RGB olmayan X serisiyle birebir aynı. Bunun altında hazır uygulanmış termal macun ve üzerinde NZXT’nin Infinity Mirror adını verdiği bir ışık illüzyonu görüyoruz. Arka arkaya sonsuza doğru devam ediyormuş gibi duran halkalar etkileyici bir görüntü sunuyor. Bu halkanın ve ortadaki NZXT yazısının da renklerini değiştirebiliyorsunuz.


Borular ve Montaj​

Radyatörden pompa ünitesine bağlanan örgülü kaplamaya sahip borular 40 cm uzunlukta ve kullanılan malzeme sayesinde bunları kolayca eğip bükebiliyorsunuz. Ayrıca pompaya bağlandıkları noktalarda dönebiliyorlar. Ancak bunları bellek yuvalarına bakacak şekilde taktığınızda, 1 bellek yuvasını işgal ediyorlar.

X ve Z model soğutucuları birkaç farklı anakarta takma fırsatım oldu ve her seferinde aynı durumla karşılaştım. Borular başka yöne bakacak şekilde taktığınızda ise pompa ünitesinden çıkan kabloları gizlemek zorlaşıyor. Bu kabloları işlemci soketi etrafında dolandırmanız gerekiyor.

Neyse ki pompa ünitesi üzerindeki kısmı kolayca döndürebiliyorsunuz. Bu da soğutucuyu hangi oryantasyonda takarsanız yazının ters gözükmesi gibi estetik kusurlar oluşmasını engelliyor.


Kablolar​

Pompa ünitesinden iki kablo çıkıyor. Birisi Micro USB kablo ve bunun diğer ucunu anakart üzerindeki USB 2.0 girişine takıyorsunuz. Diğeri güç ve RGB kablolarını taşıyan kalın bir kablo demeti, buradan çıkan kablolar üçe ayrılıyor. Birini güç kaynağınızdaki SATA güç kablosuna, diğerini fanlarınızdan gelen RGB kablolara, sonuncusunu da anakartınızdaki işlemci fanı yuvasına takıyorsunuz.

Kutudan bir de fanlar için 3’lü çoklayıcı kablo çıkıyor. Fanlar direk pompa ünitesi yerine anakarta takıldığı için Cam uygulaması altından fan hızlarını göremiyor ve kontrol edemiyorsunuz. Sadece pompa devrini görüp ayarlayabiliyorsunuz. Fanları da bu uygulama altından ayarlayabilmek için bunları NZXT’nin kasalarıyla gelen fan kontrolcüsüne takmanız gerekiyor.


Performans Testleri​

X53 RGB’yi test etmek için Intel Core i9 11900K işlemciyi kullandık. Anakartımız MSI Z590 Carbon Gaming Wi-Fi modeli oldu. MSI, BIOS altında bu işlemciyi farklı güç profilleriyle çalıştırmamıza izin veriyor. Bunlar arasında Intel’in varsayılan değerleri, 251W seçeneği ve Unlimited yani güç kısıtlaması kaldırılmış seçenek. Biz 251W ve güç kilidi açık modlarda soğutucuyu ayrı ayrı test ettik.

Bu soğutucu ile 2 tip test yaptık. Birisi oyun esnasında işlemciye binen yükü simüle etme amaçlı Unigine’in Superposition testi, diğeri de Cinebench R20 render testi oldu. Superposition’da yükü biraz daha işlemci üzerine kaydırmak için çözünürlüğü 1080p yaptık. Arka planda açık bıraktığımız Hardware Monitor ise işlemci çekirdeklerinin ulaştığı en yüksek sıcaklıkları kaydetti.



Test esnasında pompa devri Performans modundaydı. Ancak 11900K gibi sıcak çalışan bir işlemciyi render gibi ağır iş yükleri altına soktuğunuzda pompa devrini sessiz ya da performans moduna almanız pek fark etmiyor. Çünkü sıcaklıklar çok yükseldiğinde NZXT her iki modda da devri %100’e alıyor. Fakat oyunlardaysanız işlemci çok ısınmadığı için Sessiz ya da Performans modunun yarattığı farkı duyabiliyorsunuz.

Testte fanları %55 devirde çalışacak şekilde ayarladık. Bu da yaklaşık 1150 RPM’e tekabül ediyor. Bu devirde fanların gayet sessiz çalıştığını belirtmem gerek.

251W limit ayarında Cinebench render testimizde maksimum 81 dereceyi gördük. 251W kısıtlaması sebebiyle bazı çekirdeklerin ara ara frenleme yaptığını ve hızını düşürdüğünü gördük. Zaten Hardware Monitor’de bu çekirdeklerin daha serin çalıştığını görebiliyorsunuz. Superposition testi sonunda gördüğümüz en yüksek çekirdek sıcaklığı ise 64 oldu.



Güç limitini tamamen kaldırdığımızda, işlemcinin tüm çekirdekleri hangi yük altına sokarsanız sokun 5100 Mhz’de çalışıyor. Tüm çekirdekleri %100 kullanan Cinebench render testinde 310 Watt’a kadar güç harcayabiliyor. Sıcaklıklar birkaç çekirdekte 99 dereceye kadar çıktı. Diğer çekirdekler de 85’le 99 arasında değişiyor. Bu da bize 11900K’yı tüm güç kısıtlamaları kapalıyken render gibi ağır iş yüklerine sokup kullanmak için minimum 360 mm radyatöre sahip bir hazır sıvı soğutucu ya da özel sıvı soğutmanın gerekliliğini gösteriyor.

Sese gelince, videoda da görebildiğiniz gibi biz soğutucuyu uzay montaj şeklinde test ettik. Radyatöre yaklaşık 40 cm uzaklıktayken gürültü ölçümleri yaptık. Toplamda 2 testimiz oldu. Birinde fanlar %55’teydi ve 36 desibel gürültü ölçtük. Diğerindeyse fanları %100’e aldık ve 38 desibeli gördük. Videomuzda farklı fan profillerinde ses kayıtlarını dinleyebilirsiniz.


Sonuç Değerlendirmesi​

NZXT X53 RGB, pompa ünitesindeki Infinity Mirror efekti ve RGB çerçeveli fanları ile sisteminizi oldukça şık gösterebilecek bir soğutucu. Videoyu çektiğimiz sırada 1.800 lira civarında fiyat etiketi vardı ve bence bu fiyat bu soğutucu ortalarda bir yerde.

Corsair Elite Capellix veya ASUS ROG Ryujin’e baktığımızda biraz daha pahalı olduklarını görüyoruz. Bununla birlikte benzer soğutma performansı sunan RGB fanlı ve 240 mm radyatörlü Thermaltake ve ASUS TUF hazır sıvı soğutucular daha uyguna alınabiliyor.

Ayrıca şunu da belirtmem gerek, bu modelde daha çok RGB aydınlatmaya para ödüyorsunuz. Eğer bunun fiyatı bütçenizi aşıyorsa, aynı soğutucunun fanları RGB’siz versiyonu daha ucuza alınabiliyor. Yazının başında iki modelin de fiyat bilgisini alabileceğiniz linkleri bulabilirsiniz.



Bu soğutucuyu hangi işlemciler için uygun derseniz, yaptığınız işe göre değişir diyebilirim. Eğer profesyonel bir kullanıcıysanız ve 3D render ya da video kurgu yapıyorsanız, en güncel işlemcileri bu soğutucu ile tüm güç kısıtlamaları kapalıyken kullanmanızı önermem. Testlerde de görebildiğiniz gibi özellikle Intel işlemcileri bu yüklerde soğutmak zor.

Ancak oyunlar söz konusu olduğunda iş değişiyor çünkü işlemci sürekli %100’de çalışmak zorunda değil. Haliyle sıcaklıklar da 60-65 derece arası sağlıklı diyebileceğimiz değerlerde seyrediyor. Bu sebeple sadece oyun oynamak isteyen bir kullanıcı hem Intel, hem de AMD’nin en güçlü işlemcilerini bu soğutucuyla güç kısıtlamalarını kaldırarak kullanabilir.​
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap
Lütfen dikkat !!!

"sssdsdsf" Tarzı cevap ve yorumlar yazılması yasaktır!

( Flood ) ard arda cevap ve yorumlar yazılması yasaktır!

Bu tip yorum ve cevap yazanlar uyarılmaksınız Süresiz uzaklaştırılacaktır!

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar